Депутат от ГЕРБ предлагал да посредничи при изкупуването на фалиралите фотоволтаични централи. Това обяви по време на пресконференция Светослав Петров, представител на фирма, производител на зелена енергия.

Представители на фотоволтаични централи се оплакаха, че получават мейли с предложения да бъдат изкупени, след като фалират. Оказва се, че заради лобистка поправка в параграф 18-ти в Закона за енергетиката 1800 работни места в тези 274 фотоволтаични централи - по същество малки и средни предприятия, могат да бъдат загубени. Оперативните им загуби за последните 10 месеца били между 7 и 10 хиляди лева на фирма.

Петров попита докога законите ще се променят на всеки три месеца. Той остави и въпроса за отговорността на чиновниците при допускането на двойно субсидиране за изграждането на тези централи.

Бенефициентите не носим вина”, категоричен бе Светослав Петров. Той изтъкна, че още през 2012 г. лично Делян Добрев от ГЕРБ е внесъл предложението за тях да важи възможността за субсидиране и преференциална изкупна цена на произвежданата зелена енергия. Сега обаче ги обвинявал, че получавали двойни субсидии и че са работили на пълната цена неправомерно.

Мирослав Тошкин пък бе категоричен, че за този период, в който работят на загуба, дори да са получили първите години горницата на финансирането, то всичко е върнато на държавата. „Време е да поправите грешката”, обърна се Тошкин към народните представители.

Малките фотоволтаични централи настояват цената на изкупуваната от тях електроенергия да се определя от КЕВР, а не от някакъв параграф в закон, писан и променян многократно.

На пресконференцията присъства и народният представител Светлин Танчев, който се ангажира да внесе исканата промяна в Закона за енергетиката. Той се ангажира да потърси и по-широка подкрепа за нея и изтъкна, че присъства на събитието в качеството си на български депутат, който вярва в свободата на пазара.

Държавата трябва да се вслушва в бизнеса с мощта, която има, а не да използва тази мощ, за да притиска българските производители”, коментира Светлин Танчев.