Депутатите дадоха зелена светлина на тримесечните и еднодневните винетки. Това стана с приемане на промени в Закона за пътищата на първо четене в пленарна зала.

Така вече еднодневните стикери ще важат за всички МПС-та. Идеята за това дойде от реформатора Петър Славов. Прието бе предложението на герберите за нов вид такса за движение по пътищата - компенсаторна такса.

Депутатите приеха да има сезонна застраховка
Обновена

Депутатите приеха да има сезонна застраховка

Мотори и лодки ще имат застраховка за определени месеци

Тя ще се заплаща, когато се установи, че водач на превозно средство е използвал републиканските пътищата без да е заплатил законово установените такси за ползване на пътната мрежа. Дебатите по предложенията се проведоха в рамките на вчерашния пленарен ден, а гласуването бе оставено за днес.

Повече от 60% от транзитно преминаващите, т. нар. гастербайтери, през територията на страната са склонни да рискуват и не закупуват винетни стикери, аргументира промените за компенсаторната такса Александър Ненков.

Тези хора знаели, че дори и да ги хванат, едва ли ще им вземат глобата от 300 лева. Тепърва щял да се определя размера на нововъведената компенсаторна такса. Ненков прогнозира, че тя ще е около 200 лева. Нарушителите ще плащат на мига тази компенсаторна такса, обясни депутатът.
В противен случай няма да могат да напуснат страната, допълни той. С въведената мярка се цели по -голяма събираемост и по-добър контрол.

На самите КПП-та ще се продават винетки, а митническите служби ще могат да налагат тази компенсаторна такса на нарушителите.

Въпреки че дадоха рамо на еднодневната винетка, герберите са принципно против. Ненков обясни, че нейното въвеждане ще е в ущърб на приходите на АПИ.

Никъде в Европа няма такъв вид винетна такса, посочи още депутатът. От въвеждането й АПИ ще загуби около 17 милиона лева, сочи изчисление на БАН. Тримесечната винетка пък може да бъде въведена през 2018. Тогава ще стартира и ТОЛ таксата.