Няма сериозни нарушения при производството на тъмни и диетични хлябове. Това показват резултатите от проверката на здравното ведомство, направено в периода 11-20 януари.
Инспектирани са общо 535 фурни и 891 магазина. Изследвани са вида и количеството на влаганите суровини в хлябовете, както и спазването на законодателството по отношение етикетирането и представянето на храните.
Според резултатите в 34 обекта за производство е установено несъответствие при етикетирането и представянето на храните. Издадени са 58 предписания за отстраняване на констатираните несъответствия, съставени са 7 акта за административни нарушения. Наложените санкции са в интервала от 500 до 1000 лв.
Един обект за производство е спрян временно от експлоатация до представяне на документ за произход на влаганите суровини.
76 проби от различни хлябове са изследвани за органолептични показатели, изкуствени оцветители, обща пепел, сол и захар. Анализите са извършени в 6-те официални акредитирани лаборатории на РИОКОЗ. В 12 от пробите е установено наднормено съдържание на сол. Наличие на изкуствени оцветители, наднормено количество на пепел, захар или други съставки в изследваните проби не е открито. Допълнително ще се извърши анализ за съдържанието на влакнини (фибри) в хляба в НЦООЗ.
Julian
на 31.01.2011 в 13:15:31 #2Аз мога да направя хубав пухкав хляб от бяло брашно и да го оцветя, така че при проверка няма да се открият изкуствени оцветители. Примерно ако се сложи една лъжица ленено брашно хляба сатва черен. Ако са две още по-черен. Който има машина за хляб да пробва. Предполагам, че има и по евтини "оцветители" от лена. По отношение на захарта. Може да има, може и да няма. Всяка домакина знае, че се слага захар за активация на маята. На практика хляба сатава и без захар. Който иска да яде качесвтен хляб да си купи хлебопекарна. След това остава само да купува хубаво брашн,о, което също не е лесно. Примерно Мелко екстра или Техра тип 500 са много добри. София мел не са подходящи за хляб. Качесвтото им е различно.
kratun
на 31.01.2011 в 12:49:36 #1Чисти са! Ей сега ям хляб "Симид", в синя кесия, с надписи от типа на "100% здравословна храна", "предпочитаният хляб", "пълнозърнест", дори отзад има разни зарибявки колко много обичали елините да ядат хляб "Симид" и т.н.
)) Съдържанието според производителя е пълнозърнесто пшенично брашно, и други работи. Да, но видиш ли, като се позагледа човек във филията, съвсем ясно си личи как вътре има цели слоеве, които са съвсем бели на цвят. КОето пък на мен ми се чини, че изобщо не е сред характеристиките на пълнозърнестото брашно. Но карай! Важно е, че хлябовете са чисти, ей, диабетик да си в тая държава - всички се грижат за теб, всичко е от чисто - по-чисто!