Обявените енергийни стойности на етикетите на редица марки диетични хлябове са по-ниски от реално установените. Това констатира проверка на асоциация „Активни потребители".
Според тестове, направени в лабораторията на SGS във Варна на 12 марки диетичен хляб, калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките, не съответстват на реалното съдържание на продуктите. Разликата в общата енергийна стойност при белите и тъмните хлябове не е голяма и е мит, че тъмните хлябове спомагат за отслабване.
Според специалистите важният показател за диетичното хранене е съдържанието на влакнини - фибри. Тестовете показват занижено съдържание на фибри при изследваните хлябове и спрямо обявеното на етикета, и спрямо европейските стандарти.
В изследваните хлябове средното количество фибри е 1.02 грама фибри на 100 грама. При подобен тест, проведен в Холандия, са установени 5,1 грама фибри на 100 грама. Дори хлябът с най-високо съдържание на фибри в теста (Вита Силует с пшеничен зародиш) съдържа 3,18% фибри, което е доста по-малко от обявеното на етикета.
Изследваните хлябове имат високо съдържание на остатъчна пепел, което се обяснява с влагането на много сол и други добавки. Хлябът за диабетици пък има най-високо съдържание на захари.
Етикетите на хлябовете не съдържат достатъчно информация и за количеството сол, тъй като производителите не са задължени да изписват това върху опаковките.
Допустимото количество сол за ден е 6 грама, а хлябът съдържа една трета от това количество. Експертите препоръчват количеството да се изписва за по-голяма яснота на потребителите. Тестовете на потребителските организации в Европа показват, че количеството сол в хляба е било чувствително намалено през последните години в резултат от настойчивите им кампании в тази насока.
Голяма част от производителите изписват върху етикетите си, че фирмите им са сертифицирани по ISO - напр. 9001:2000. Това обаче не е сертификация за качество на продуктите, а на производствения процес и вътрешно фирмената организация. Поставянето на такива надписи върху етикетите не е разрешено дори от самия стандарт, защото създава подвеждащо впечатление у потребителите, смятат специалистите.
ШвеБс
на 08.01.2011 в 20:32:18 #7затова си правете хляб сами у дома с новите фурнички, които не са много скъпи, истинско удоволствие е да знаеш какво има вътре, защото сам си избрал продуктите
dk
на 08.01.2011 в 02:14:17 #6Добрутро, Минке! От години се говори, ама на кого му прави впечатление?
Ivan Костофф
на 07.01.2011 в 13:20:18 #5смърт за фалшификаторите
PlamKo
на 06.01.2011 в 23:58:46 #4Ама така е бе....... нали виждам , черният хляб , който купувам как понякога не са го оцветили добре и си личи на места къде е бял. Ама кво да направиш , треа да се дигнеме и да им ебеме майката на всичките.
illuminat
на 06.01.2011 в 22:19:56 #3naskotop
на 06.01.2011 в 21:28:04 #2Леле, леле...
maistoragb
на 06.01.2011 в 19:36:36 #1При мутренската икономика е така
