Обявените енергийни стойности на етикетите на редица марки диетични хлябове са по-ниски от реално установените. Това констатира проверка на асоциация „Активни потребители".

Според тестове, направени в лабораторията на SGS във Варна на 12 марки диетичен хляб, калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките, не съответстват на реалното съдържание на продуктите. Разликата в общата енергийна стойност при белите и тъмните хлябове не е голяма и е мит, че тъмните хлябове спомагат за отслабване.

Според специалистите важният показател за диетичното хранене е съдържанието на влакнини - фибри. Тестовете показват занижено съдържание на фибри при изследваните хлябове и спрямо обявеното на етикета, и спрямо европейските стандарти.

В изследваните хлябове средното количество фибри е 1.02 грама фибри на 100 грама. При подобен тест, проведен в Холандия, са установени 5,1 грама фибри на 100 грама. Дори хлябът с най-високо съдържание на фибри в теста (Вита Силует с пшеничен зародиш) съдържа 3,18% фибри, което е доста по-малко от обявеното на етикета.

Изследваните хлябове имат високо съдържание на остатъчна пепел, което се обяснява с влагането на много сол и други добавки. Хлябът за диабетици пък има най-високо съдържание на захари.

Етикетите на хлябовете не съдържат достатъчно информация и за количеството сол, тъй като производителите не са задължени да изписват това върху опаковките.

Допустимото количество сол за ден е 6 грама, а хлябът съдържа една трета от това количество. Експертите препоръчват количеството да се изписва за по-голяма яснота на потребителите. Тестовете на потребителските организации в Европа показват, че количеството сол в хляба е било чувствително намалено през последните години в резултат от настойчивите им кампании в тази насока.

Голяма част от производителите изписват върху етикетите си, че фирмите им са сертифицирани по ISO - напр. 9001:2000. Това обаче не е сертификация за качество на продуктите, а на производствения процес и вътрешно фирмената организация. Поставянето на такива надписи върху етикетите не е разрешено дори от самия стандарт, защото създава подвеждащо впечатление у потребителите, смятат специалистите.