"Нашите банки са готови за кризата." Това увери в интервю за сутрешния блок на bTV Димитър Радев, управител на Българската народна банка (БНБ).

Банките са стабилни и най-показателно е възстановяването и напредъка по процеса за присъединяване в ЕRМ-2. Според Радев генезисът на финансовата криза през 2008 г. и сегашната е различен, но ако се говори за банките - те са много по-добре подготвени в момента.

Дълбочината на сегашната криза може да бъде много по-голяма от финансовата криза през 2008 г. Шефът на БНБ изтъкна, че двете големи неизвестни за кризата с коронавируса са и дълбочината, и продължителността на кризата.

Димитър Радев не се ангажира с конкретни числа, но се надява, че към средата на годината вече ще има сценарии, които да бъдат публично коментирани.

Банките отчитат бум на отсрочени кредити

Банките отчитат бум на отсрочени кредити

От въведения мораториум има над 25 000-26 000 разсрочени кредити

Всички икономически последствия зависят от това колко бързо ще отворят икономиките. Колкото по-бързо отворят икономиките, толкова по-малки ще бъдат икономическите последствия за хората, акцентира Радев. Оценката му е, че правителството се справя добре с предизвикателствата.

Димитър Радев обясни, че валутното споразумение с Европейската централна банка (ЕЦБ) е сделка със самата европейска банка за гаранция лева срещу евро.

Шефът на БНБ допълни, че причината за суаповата линия не е необходимостта от евро, а е предпазна. Това споразумение е важно, защото ясно идентифицира България като добра страна във финансово отношение.

Валутното споразумение с ЕЦБ е израз на доверие към България, категоричен бе той.

Позиционирането на България като страна със силна централна банка е много важно в условията на криза, каза още той.

Лихвите по кредити и депозити се задържаха на дъното през март

Лихвите по кредити и депозити се задържаха на дъното през март

Депозити при средна лихва от 0.02% - три пъти по-ниска от тази в сравнение с март 2019

По отношение на влизането на България в чакалнята на Еврозоната и съмненията в това, Димитър Радев заяви, че всеки, който има колебания по темата, може да прочете съобщението на ЕЦБ. Той се позова на това, което пише вътре, че "България се подготвя да участва във валутния механизъм като предпоставка за присъединяването й в Еврозоната".

"Готови сме да влезем в чакалнята на Еврозоната и това показва много важно развитие през последния месец с ясен, силен и политически ангажимент от правителството по темата", подчерта Радев.

Шефът на БНБ очаква развитие за България по кандидатстването на страната за влизане в Еврозоната до 3 месеца. Според него няма възможност и е изключено българският лев да се обезцени преди влизането в Еврозоната.

Запитан какъв е интересът за разсрочване на кредитите, Димитър Радев отбеляза, че основният критерий е дали има интерес към отсрочване на кредитите и ако има такъв, значи мерките работят. Към момента над 50 000 са заявките за разсрочване на кредитите, като 25 000 от тях вече са одобрени, за другите също се очаква да има положително становище.

Димитър Радев посочи, че всички действия на управляващите са координирани и той очаква, че правителството ще излезе на международните пазари.