Откриването на директна въздушна линия между София и Любляна са обсъдили министърът на транспорта Петър Мутафчиев и словенският му колега Янез Божич, съобщи БНР. Министър Мутафчиев е на еднодневно работно посещение в Словения.

Двамата министри са обсъдили позициите за развитието на Общоевропейски транспортен коридор 10, развитието на въздушния транспорт между двете държави, отношенията в автомобилния транспорт. Била е договорена размяната на 300 разрешителни за автомобилни превози от и за трети страни.

На срещата е бил проявен интерес от задълбочаване на взаимодействието между словенското пристанище Копер и българските пристанища във Варна и Бургас.

Министър Мутафчиев и министър Божич са се договорили да бъдат създадени постоянни работни групи по транспорт, като в най-кратък срок ще се съберат групите по автомобилен, по железопътен транспорт и по европейските въпроси, които да координират и задълбочат сътрудничеството между двете министерства и да изградят общи позиции по всички въпроси, стоящи пред тях.