Възможно е да има промяна в предвижданото 18 процентно увеличение на цените на тока и с поскъпването с 14 на сто на парното от 1 юли.

Това каза заместник-председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Валентин Кирчев, цитиран от БНР.

Той обаче не се ангажира с прогноза дали цените ще станат по-високи или по-ниски.

Валентин Кирчев е категоричен, че всички електроразпределителни дружества ще трябва да направят извънредно засичане на електромерите след 1 юли, когато ще влязат в сила новите цени на тока.

Това е задължително и за компанията ЧЕЗ, която снабдява западна България, и която въведе тримесечно отчитане.

По повод забележките от страна на ЕК, че не сме либерализирали достатъчно пазара на електроенергия, Валентин Кирчев каза, че най-вероятно ще изпълним изискванията на Брюксел.

„Трябва да съществува регулиран пазар. Количества електроенергия, които да се освободят към свободния пазар, няма от къде да се вземат," обясни Кирчев.

„Съществува една възможност по чл. 94 във връзка с директивата за определяне на групата на защитените потребители. В нея влизат и предприятия, които са с 19,5 млн. оборот и такива с 50 човека оборот. Това е доста разтегливо понятие," допълни още заместник-председателят на ДКЕВР.