Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания се срещна с ръководството на най-голямото предприятие от военнопромишления комплекс у нас - ВМЗ-Сопот.

От ДКК припомнят, че заради затрудняване на дейността на ВМЗ през последните месеци са открили процедура за избор на четирима нови членове на Съвета на директорите на завода. Четирима от настоящото ръководство ще бъдат сменени след приключване на процедурата, в изпълнение на Закона за публичните предприятия.

Рая Каназирева от ДКК заяви, че ВМЗ е от стратегическо значение за националния интерес и за ДКК е от първостепенна важност да улесни максимално прехода на дружеството към ново управление.

От ДКК съобщават, че са предприели допълнителни законосъобразни стъпки за стабилизиране на дейността на предприятието до финализиране на избора на новите членове на Съвета на директорите. ДКК е оттеглила доверието си от Иван Карабатаков в качеството му на председател и член на Съвета на директорите на ВМЗ и е препоръчала да бъде избран друг председател.

ВМЗ-Сопот умишлено бил поставен на колене

ВМЗ-Сопот умишлено бил поставен на колене

През годините много хора се опитвали да съсипят предприятието

Съгласно законовата разпоредба за минимална численост на Съвета на директорите на ВМЗ от петима души и регламентираното съотношение между независимите представители и представителите на държавата в него от ДКК уверяват, че са приложили всички възможни законови мерки спрямо настоящия състав на борда.

ДКК ще участва активно в провеждането на заседания на СД на ВМЗ с цел медиация и обезпечаване на оперативната работа на дружеството до приключване на процедурата за избор на нови членове.

Припомняме, миналата седмица стана ясно, че икономическият министър Кирил Петков иска оставките на четирима от петимата членове на Борда на директорите на ВМЗ - Сопот, както и на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания, от която е част предприятието.

В началото на месеца пък той поиска ВМЗ-Сопот да мине към Министерство на икономиката и да не бъде под шапката на ДКК.