Процентът на безработица няма да надхвърли 10 на сто до края на годината, прогнозира директорът на Агенцията по заетостта Росица Стоянова.

Едва до края на следващата година може да се очаква безработицата да спре да нараства. Държавата планира с пари от бюджета да запази или разкрие 150 хил. работни места през 2010 г.

До края на годината предстоят масови съкращения в системата на железниците. Най-много хора без работа ще останат от вагонно-ремонтните заводи в северната част на страната.

Росица Стелиянова коментира още, че за хората е неизгодно да излизат в дълъг неплатен отпуск и предпочитат да бъдат съкратени.

„От гледна точка на лицата определено неплатеният отпуск не е изгоден. Мисля, че вече и работодателите го усещат. Някои от тях, с които съм разговаряла, казват, че техните работници вместо да излязат в неплатен отпуск предпочитат да бъдат съкратени, за да получават обезщетение", обясни директорът на Агенцията по заетостта.

„Лично за мен работодателите по-скоро трябва да се възползват от това, което предоставя нещо на държавата.
Може да не е точно това, което те очакват като подпомагане, но в настоящия момент при бюджета, с който разполага държавата ни, това е все пак помощ, дори и малка", обясни Росица Стелиянова.