Социалното министерство смята, че до две седмици около 850 хил. лица и домакинства ще успеят да получат т.нар. добавка-инфлация.

Става дума за 100 лева, които да компенсират поскъпването на живота в последната година, обясни заместник-социалният министър Лазар Лазаров, цитиран от БНР.

"Разпределението на тези средства е прието от Министерски съвет. В момента има обсъждане в специализираната комисия по бюджет и финанси на НС, където се разглеждат всички тези направления на т.нар. бюджетен излишък, след което предстои да бъде прието в пленарната зала в парламента и веднага, след като това се случи, ние ще можем и да ги изплатим," обясни Лазар Лазаров.

Той уточни, че средствата, които са предназначени в областта на социалното подпомагане, са само 5.5% от средствата, които са предвидени за разпределение, заедно с най-големия дял, който е насочен към по-възрастни, този дял достига 40,5%.

Заместник-министър Лазар Лазаров припомни, че от 2009 година всяка изработена година след навършване на пенсионна възраст ще се брои за пет години стаж при условие, че лицето вече не получава пенсия. Идеята е да се насърчи по-продължителен трудов стаж в условията на бързо застаряване.

Заместник-министърът заяви, че пенсионната възраст в България няма да бъде увеличавана.

Парите, трупани в т.нар. Сребърен пенсионен фонд, ще се използват в най-критичните години, когато натискът върху осигурителната система ще е най-голям, обясни още Лазар Лазаров.

10 години обаче парите от фонда няма да бъдат използвани, а само ще се трупат.