Във връзка с разпространената информация от браншовите синдикати на КНСБ и КТ Подкрепа за предстоящи протестни действия, “Булгартабак-Холдинг” АД официално заявяват:

"Към днешна дата на служителите от “София-БТ”, чиито трудови договори ще бъдат прекратени, бяха отправени предложения за изплащане на обезщетения. Средният им размер е 15 000 лв., а за някои от тях ще надхвърли 35 000 лв., което многократно надвишава сумите за страната", гласи информация на дружеството.

На дружеството бяха извършени надлежни проверки от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и „Агенция по приватизация и следприватизационен контрол“.

С изплащането на предвидените обезщетения, ще спазим трудовото законодателство и договорените със синдикатите условия по колективния трудов договор, като целта ни е да подпомогнем освободените служители, до намирането на нови възможности за работа, твърдят от "Булгартабак".

Всички освободени служители ще могат да се регистрират в Агенцията по заетостта и да получават обезщетения за срок до 12 месеца. По-голямата част от тях ще получават и максималния размер на обезщетение по закон - 1520 лв. на месец.

За пореден път потвърждаваме, че въпреки големите загуби, които понасяме в създалата се ситуация, като отговорна компания, ще спазим всички изисквания на закона при прекратяването на трудови договори на служители от „София – БТ“ АД, убеждават от дружеството.

"Подчертаваме, че временното преустановяване на дейността на “София-БТ” АД е заради драстичното намаляване на поръчките, негативната медийна кампания и изкуствено създадения висок репутационен риск за “Булгартабак” и свързаните с компанията дружества", се казва в изявлението на цигареното дружество.

Именно затова смятаме, че синдикатите със своите действия пораждат излишно социално напрежение, без това да води до каквито и да било резултати, съобщават от компанията.