Заради погрешна икономическа политика през следващите 5 г. цената на тока за използване на индустрията може да нарасне с 33%, а за населението с 29%. Такава прогноза правят експерти от БСК.

Основна причина за евентуалното реализиране на недобрия сценарий е широкото използване на вятъра и слънцето при производството на електроенергия, което излиза скъпо, смята председателят на БСК Божидар Данев, цитиран от БНР.

Трябва да се поощри използването на ВЕИ в други цели - например топлоснабдяване и охлаждане.

„Готвим нов икономически балон, каквито са ВЕИ. Опитваме се да го надуем, с което да довършим крехкото статукво на българската икономика, заяви Данев.

Ако България изпълни ангажиментите си и до 2020 г. 16 на сто от енергията се произвежда от ВЕИ, след 10 г. цената на тока за бита може да нарасне със 113%.

За да не бъде реализиран лошият сценарий, от БСК предлагат: предоговаряне на споразуменията с големите въглищни централи, разработване на търговия със зелени сертификати, приемане на териториален план за разпределението на ВЕИ, привилегии не само при производството на енергията от вятър и слънце.

Няма засега привилегии за производството на електроенергия от биомаса, от водна енергия", заключи Данев.