В следващите 5-10 години газов мегапроект в Европа няма да бъде реализиран. Това сочи професионалната преценка на енергийния експерт Васко Начев.

За него през лятото на 2016 г. ние ще останем единствената страна в Европейския съюз, която няма да има алтернатива за газови доставки.

С обстойния си анализ на актуалната енергийна ситуация на Стария континент Начев изтъкна, че се увеличава търсенето на газ навсякъде другаде, но не и в Европа - прогнозното увеличение на търсенето от ЕС до 2040 г. е едва 0,6%.

С 11% е спаднало търсенето за изминалата година в рамките на Съюза. В Европа липсва опцията за допълнителен избор, тя става нервна, че трябва да се съобразява с доставките на „Газпром", а той отдавна не се държи с чисто бизнес мотивация, коментира експертът. Според него от руска страна се залага на политически натиск и всяване на страх, а това няма как да носи успех.

Тенденцията в газовия пазар е именно сделките да стават в спотовия пазар, а не с дългосрочни договори - това обяснява защо интерконекторът с Гърция има нулева успеваемост към днешна дата, убеден е Начев.

Използваната от него статистика сочи, че само за една година, макар че консумацията на Европа е паднала, има ръст с 24% за потребността от втечнен газ.
Това е акцентът, който ще придава облика на газовите пазари за следващите десет години, прогнозира енергийният експерт.

Той е убеден, че проблемът на Европа не е „Газпром", а собствената ѝ политика.