ДПС иска намаляване на ДДС за целия хранителен сектор, за да има по-голяма конкурентоспособност. Това стана ясно от думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ след среща с хлебопроизводителите.

Припомняме, че вчера ДПС разговаряха с представители на фармацевтичния сектор, като накрая се оказа, че намаляването на ДДС-то върху лекарствата ще намали цената на самите продукти, но пък може да отвори дупка в бюджета на Касата.

ДПС мислят и смятат за намаляването на ДДС върху лекарствата

ДПС мислят и смятат за намаляването на ДДС върху лекарствата

Твърде е рано да се говори с конкретни числа

Не се отказваме от намаляване на ДДС не само на хляба, но и за целия хранителен сектор, обяви днес Мустафа Карадайъ. Оказва се, че у нас е най-високото ДДС в хранителния сектор спрямо съседните страни и страните от ЕС. Това според Карадайъ води до предпоставки за сив сектор в бранша.

За да се случат позитивните ефекти от по-ниска ставка на ДДС обаче, щял да е нужен малко по-задълбочен сравнителен анализ със съседните страни и ЕС.

Именно затова и разговорите продължавали. Няма да се правят прибързани действия. Ще следим ефекта и върху бюджета и социалния ефект, каза лидерът на ДПС.

Безплатни детски градини и по-нисък ДДС за хляба предлага Пеевски

Безплатни детски градини и по-нисък ДДС за хляба предлага Пеевски

Всички неща, които съм предлагал, са сериозни, увери той