Инспектори от Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) може да затворят предприятие за млечни продукти, защото в негов продукт с име "краве масло" има 40% растителни мазнини.

За случая обяви д-р Любомир Кулински от ДВСК, но отказа да посочи името на фирмата, тъй като тя има право да обжалване, съобщава БНР.

В момента във фирмата се извършва проверка от служители на ДВСК и според това, което констатира и според лабораторните анализи ще се предприемат необходимите административни действия.
Ако комисията сметне, че има основание може да препоръча да бъде спряна част от дейността на предприятието", обясни Кулински.

Той каза още, че за седмица инспекторите са проверили над 2 000 търговски обекти и предприятия и са съставили 23 акта за нарушения.

Иначе при останалите проверки до този момент лабораторните анализи не са установили наличие на растителни мазнини в млечните продукти на производители, проби от които са били взети при проверката в търговската мрежа - бяло саламурено сирене, кашкавал за паниране, кашкавал "Витоша", краве масло, масло от краве мляко, детско мляко и кисело мляко.

За безвредност и годност за консумация по показатели като водно съдържание, мазнини, белтъчно съдържание, наличие на фосфати, готварска сол и други са били изследвани и месни продукти - пуешко филе без кост, охладено пиле и кренвирши.
При тях няма отклонение от установените норми по българските държавни стандарти.