Зърнопроизводителите не се срещнаха с финансовия министър Симеон Дянков и колегата му с ресор „Земеделие" Мирослав Найденов.

30 минути двамата министри чакаха протестиращите. Зърнопроизводителите са поискали директно да говорят с министър-председателя Бойко Борисов.

По думите на министрите, Борисов е съгласен, но след като има конкретен резултат на зърнопроизводителите с министрите Дянков и Найденов.

Финансист номер 1 е убеден, че до края на деня, все пак, те ще размислят и срещата ще се състои.

Симеон Дянков посочи, че и той и колегата му Найденов имали въпроси към зърнопроизводителите. Финансовият министър подчерта, че на световните пазари цената на зърното доста е паднала. Дянков очаква и цената на хляба у нас да падне. „Защо тогава цената на хляба в България продължава да е такава?", попита министър Дянков.


Стара Загора

Той вече се е подготвил с анализ, за да покаже на зърнопроизводителите каква е световната тенденция. От къде на къде зърното в България продължава да се води на цени, които на над тези, които виждаме в други държави, попита министърът на финансите.

Дянков иска съвместно с всички производители да се разработи регламент, който да определя какво се случва ако в някои сектори има свръхпечалби в определена година заради световното развитие на този сектор. Като пример той посочи и настоящата година, когато зърнопроизводителите отбелязаха свръхпечалба заради високите цени на зърното на световните пазари.

Министърът на финансите е недоволен, че именно тези хора сега протестират, а всъщност са получили милиони левове печалба над очакваното. За да се стигне до някакво решение трябва да има диалог, смята още той. Не е начинът да се излиза на улицата, допълни Симеон Дянков.


Търговище

Друго, за което двамата министри искат да разговарят със зърнопроизводителите е защо няма достатъчно хлебно зърно у нас. Земеделският министър предполага, че зърнопроизводителите не са дошли на срещата, защото не искали да отговорят на неудобните въпроси, с които ги очаквали двамата министри.

С 300 млн. лева като национални доплащания миналата година е подкрепен сектора, припомни Мирослав Найденов. Още над 600 милиона европейски средства са получили от бранша. Ние гледаме приоритетно на този сектор, изтъкна земеделският министър. Очаквахме от тези хора нещата да станат на базата на разговори и диалог, а не на базата на демонстриране на техника, допълни той.

Найденов е категоричен, че правителството не отказва диалог на зърнопроизводителите. Ето седим с вицепремиера Дянков и чакаме с нашите екипи да разговаряме, подчерта той. До юни всички производители, по думите на земеделския министър, ще си получат дължимите субсидии. Няма как под натиск да платим на тези, за които има някакви проблеми, подчерта той.

Производителите, които не са си получили субсидията ще бъдат подложени на допълнителни проверки. На някои не им е платено заради данъчните им задължения към държавата. По думите на Найденов затова държавата първо им платила европейските доплащания, за да изчистят задълженията си към приходната агенция. Голяма част обаче от тях не се разплатили с НАП и сега протестират.

Има определено напрежение, ние ги чакаме да разговаряме, тях ги няма, оплака се министърът на земеделието. Двамата министри не пожелаха да отговорят коя е фирмата Октопод, която взема по-голямата част от лъвския пай в земеделието, за което споменаха от ДСБ. Има фирми, които получават до 8-цифрени суми от ЕС, стана ясно от думите на земеделския министър.

След брифинга на Дянков и Найденов стана ясно, че е определена втори час за среща - днес в 16.30 часа.

Стотици зърнопроизводители от страната излязоха на протест. Селскостопанска техника блокира движението по места.


Русе

Земеделците настояват за  по-нисък акциз на горивата, ясни правила при разчертаването на земеделската земя и спешно изплащане на субсидиите си за декар обработваема площ, които е трябвало да получат до 15 март.

Най-важното искане е за ясни правила в бранша. Върви кампания за новите очертания, обаче се появи мафия, която очертава върху нас и ни изнудва после, обясни по-рано днес пред bTV Тенчо Тенев, председател на Асоциацията на  зърнопроизводителите в хасковски регион.

Две трети от хората не са си получили и европейските субсидии. Искат да се изплатят задълженията от хората, а не дават пари, възмути се Димитър Митев, зърнопроизводител.
Земеделците от региона поискаха оставката на земеделския министър, незабавно изплащане на националните доплащания, Закон за възстановяване на акциза на горивата за земеделски нужди и правила за устойчиво развитие на земеделието в България.