Е.ОN и ЧЕЗ изказаха своето недоволство от промяната в цените на тока. Ден след като ДКЕВР окончателно прие решение цените да се повишат от 1 юли 2010 година, от електроразпределителните дружества разпространиха позициите си.

От тях става ясно, че Е.ОN са предложили замразяване на цената на тока.
Обратно, от електроразпределителното дружество за Западна България твърдят, че тяхната „оферта" е била по-голямо увеличение поради желанието на компанията да инвестира  средства в подобряване на услугите.

От Е.ОN посочват, че нямат обяснение защо нейното предложение за замразяване на цената не е било разгледано.

Те припомнят, че са предложили на правителството като антикризисна мярка временно замразяване на цените на електроенергията.

От компанията посочват обаче, че единственото условие, което са поставили, е било замразяването да се приложи за всички компании по веригата производител - пренос - разпределение и особено държавната компания НЕК, за да има реален положителен ефект за крайния потребител.

Това би помогнало на бизнеса и хората да преминат този труден период малко по-леко", посочват от електроразпределителното дружество за Североизточна България.

В защита на интересите на потребителите се обявиха и от ЧЕЗ. Според тях увеличението ще доведе до ощетяване на потребителите, тъй като ще лиши компанията от приходи, които да инвестира в подобряване на услугите.

Ценовото предложение на ЧЕЗ визираше по-голямо увеличение на цените поради желанието на компанията да инвестира повече средства в подобряване на услугите и в електроразпределителната мрежа, както и в изкупуване на изградени активи, аргументират се от ЧЕЗ.

Ние ще оцелеем, защото сме голяма компания, но цената на това задържане на цените сега ще се плати по-скъпо утре, коментира Ян Вавера, регионален мениджър на ЧЕЗ България.

В позицията си от дружеството допълват, че разбират мотивите на ДКЕВР за максимално ограничаване на ръста на цените и ще го изпълнят - „макар подходът да не се прилага спрямо всички по веригата".

Относно резултата от по-високите цени за самите  дружества, от Е.ОN България подчертават, че няма да получат никакви пари от новото увеличение на цените. Освен това ще трябва да заплащат допълнителни средства на държавната компания НЕК, които няма да могат да бъдат използвани за инвестиции в мрежата.

От своя страна ЧЕЗ предупреждава - за съжаление няма да можем да изплатим изградените от инвеститори съоръжения, няма да можем да изпълняваме нашите ангажименти, които са и ангажименти на държавата по енергийна ефективност.