Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще въведе единна цена на таксата за повторн включване на тока.

Това съобщи на пресконференция днес председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов.
В момента за една и съща услуга в трите енергийни дружества се заплащат различни цени, това обаче предстои да се промени.

В цената за повторно включване на електрозахранването след прекъсване за неплатени сметки няма да се калкулира наказателна сума, а ще се включва само разходната част, обясни председателят на ДКЕВР.

Регулаторът е изискал от трите дружества - ЧЕЗ, Е.ОN и ЕВН, да докажат колко им струва изключването и повторното включване на електрозахранването на даден абонат и експертите на ДКЕВР ще излязат с указания за цената на тази услуга.

Шушулов посочи, че ако проверката установи, че събраните от клиентите на дружествата суми са многократно завишени, комисията ще постанови и санкции.

Предстои да се обсъди и възможността изключването на електрозахранването да става само след предварително писмено известяване на абоната, каза още Константин Шушулов.
Това обаче може да стане само след промяна в общите условия за дейността на трите дружества и с тяхно съгласие.

По думите на Шушулов дружествата имат нагласата да въведат тази промяна, така че спирането на тока да става само след изпращане на писмо до абоната и пристигането на обратна разписка, че той го е получил.

Държавната комисия е склонна да премахне тримесечното отчитане на електромерите, което засега е въведено само от компанията ЧЕЗ, посочи още Шушулов. В края на септември ще бъде направен анализ, след като вече ще е изтекъл първият тримесечен период на отчитане и тогава ще бъде решено.

На въпрос дали за съкращенията на персонала в трите електроразпределителни дружества не е виновна Държавната комисия, която е орязала разходите им, Шушолов посочи, че и трите дружества имат достатъчно голяма печалба, за да се развиват добре и да изпълняват инвестиционните си програми.