телефонЦените на роуминга трябва да се понижат до нивата на тези за национални разговори. Това е новото предложение на Европейската комисия, като от днес до 11 февруари 2011 г. заинтересованите лица(потребители, регулатори, телекоми и др.) ще могат да изказват становището си, посочват на официалния сайт на ЕК

С регламента на ЕС относно роуминга бяха определени пределни цени на дребно за роуминг на разговори и текстови съобщения в рамките на ЕС, но все още не съществува конкурентен единен пазар за роуминг услуги. Телекомуникационните оператори обикновено определят цени за роуминг близки до регулираните пределни цени, поддържайки неоправдано висок марж за роуминг услугите", посочват още от ЕК

Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за цифровите технологии, заяви: „На един истински единен европейски пазар няма място за огромни разлики между цените на националните разговори и на разговорите в роуминг. Трябва да предприемем мерки по отношение на източника на сегашните проблеми, а именно липсата на конкуренция, и да намерим трайно решение, но сме отворени за мнения и предложения, що се отнася до конкретните решения".

Припомняме, че с регламента на ЕС относно роуминга от 2007 г. бяха въведени пределни цени на едро и на дребно за роуминг, както и мерки за повишаване на прозрачността. През 2009 г. ЕС измени регламента относно роуминга с цел по-нататъшното понижаване на цените на услугите за разговори, текстови съобщения и пренос на данни.

Чрез изменението беше въведена „Евро-SMS тарифа", ограничаваща цената на един SMS до 0,11 EUR (без ДДС), а при преноса на данни - пределна цена на едро за качен или изтеглен мегабайт (0,80 EUR от 1 юли 2010 г.).

Също от 1 юли 2010 г. сметките на потребителите за роуминг на данни автоматично се ограничават на 50 EUR на месец без ДДС (освен ако не са избрали друг по-висок или по-нисък лимит). Телекомуникационните оператори трябва да изпращат предупреждение на потребителите, когато те достигнат 80 % от лимита на сметката си за роуминг на данни.

Когато лимитът бъде достигнат, операторът трябва да прекъсне мобилната интернет връзка, освен ако клиентът не е посочил, че желае да продължи с роуминга на данни за този конкретен месец.

От 1 юли 2010 г. пределната цена за провеждане на изходящи разговори в роуминг е 0,39 EUR за минута (без ДДС), а приемането на обаждания в роуминг струва най-много 0,15 EUR за минута (без ДДС). Регламентът на ЕС относно роуминга от 2009 г. е в сила до 30 юни 2012 г.