ЕК поиска от производителите на битова и офис електроника и електротехника да произвеждат уреди с по-висока енергийна ефективност.

Те трябва да разработят специални системи за икономия на електричеството, когато уредите са в режим на готовност.

Регламентът определя изисквания за енергийната ефективност за всички продукти, продавани в Европа, като по този начин потреблението на електроенергия в режим на готовност в ЕС ще се намали с почти 75% до 2020 г.

„Режимът на готовност" се прилага за всички електрически уреди, използвани в домакинствата и учрежденията, като например телевизори, компютри, микровълнови фурни и т.н.
В зависимост от функционалността на продукта той определя максимална допустима консумация на енергия от 1 или 2 вата за 2010 г.
Към 2013 г. допустимото ниво на консумация на енергия ще бъде намалено на 0,5 или 1 вата, което е близко до постижимото равнище с най-добрата съществуваща технология.

Според изчисленията уредите в целия ЕС в режим на готовност изразходват толкова електричество, колкото е общата годишна консумация на Дания и биха довели до спестяване на около 14 милиона тона въглеродни емисии годишно.