ЕК е възстановила 100-те млн. лв., с които бяха разплатени проекти по програмата САПАРАД. Това съобщи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Калина Илиева, цитирана от БНР.

Припомняме, парите бяха отделени от държавния бюджет за разплащане на проекти, по които не са установени нарушения, поради размразяването на средствата по програмата.

60 проекта по САПАРД е заплатил ДФ „Земеделие" след 14 септември, когато ЕК размрази парите по програмата.

До края на годината остава да бъдат разплатени още 190 проекта. Те са на общини и частни лица. 53 от общинските проекти са проверени и предстои финансирането им. По над 40 от проектите на общини са констатирани нарушения при процедурите по провеждане обществените поръчки и най-вероятно плащаният по тях ще бъдат отказани.

Съобразно направения график седмично се обработват по 20 от подлежащите на изплащане проекти по САПАРД.

От общо 320 заварени проекта по всички мерки на САПАРД към момента са обработени 130. От разгледаните, както вече беше посочено, 60 са платените по частните и общински мерки, а други 20 са отхвърлени заради констатирани нарушения.

Отделно са разгледани и платени и 50 проекта по мярка „Агроекология", по която предстои кандидатите да подават заявления и през следващите четири години.

Оставащи за разглеждане проекти по САПАРД са общо 190 по всички мерки. За тях всички проверки на място са завършили като проектите са преминали и първи етап на документална обработка.

По 106 прокуратурата извършва проверки като предстои да бъде свикана съвместна среща с представители на ДФ „Земеделие", прокуратурата и Европейската комисия, за да се вземе решение за финализирането им.

По всяка вероятност за около 50 общински проекта финансовата помощ по САПАРД ще бъде редуцирана или отказана изцяло заради констатирани нередности при провежданите процедури по Закона за обществените поръчки. Продължава обработката и на останалите 84 проекта.