Впечатляващи резултати отчете директорът на Агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов за два месеца активна работа на новосъздадената институция.

От 16 февруари до 16 март агенцията е  проверила 1709 обекта в страната. Издадени са 396 предписания и са издадени 30 акта за административни нарушения. През този период един обект в Пловдив е бил незаконен, а друг е с частично преустановена дейност. Само на 3 март са проверени 1326 търговски обекта. Иззети са 85 кг храна. Нарушенията в този ден са констатирани предимно в зимните курорти Банско, Боровец, Пампорово.

За двумесечното си съществуване Агенцията на Йордан Войнов е проверила 1861 детски градини, ясли и детски кухни. Бракувани са 506,3 кг храна. Децата трябва да се хранят с качествени продукти, категоричен е Войнов. Той е категоричен, че храната в детските градини трябва да е по стандарт. Той предлага в търговете за снабдяване на детските заведения с храна по стандарт да участват и експерти на Агенцията.

Проверките на агенцията продължават и покрай подготовката за великденските празници. Само за 4-15 април са проверени 3574 обекта и са издадени 120 акта. Иззети са над 110 600 яйца и 40 713 кг продукти.

В Етрополе инспекторите на агенцията по безопасност на храните са попаднали на 30 свине без нужната документация. Йордан Войнов обяви, че те ще бъдат заклани в регламентирана кланица и ще бъдат раздадени на социални домове. Без документация са и 200 кг агнешка карантия, на която инспекторите попадат в Сливенско.

Ние сме безкомпромисни към нарушителите, категоричен бе Йордан Войнов.