Според представителите на електроразпределителните дружества предложената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране една средна цена на битовия ток от 14.6 стотинки за киловатчас ще доведе до поскъпване от 50% на електроенергията за най-бедните и за клиентите с потребление до 75 киловатчаса.

Според данните на енергопредприятията същевременно с поскъпването за бедните тези, които могат да си позволят да се отопляват с ток, ще спестяват годишно между 500 и 1000 лв., информира БНР.
Клиентите пък със средно потребление ще икономисват за година около 30 лв.

Електроразпределителните дружества посочиха, че предложенията за нови цени са неприемливи, тъй като ще доведат до загуби за предприятията и те няма да могат да осъществяват инвестиционните си програми и да гарантират сигурност на електроснабдяването.

От Държавната комисия подчертаха, че с отпадането на евтиното стъпало се премахва кръстосаното субсидиране.
Бедните ще бъдат защитени със социални механизми, а средната цена на тока остава същата.

Според комисията новите цени на електроенергията са определени така, че да осигурят достатъчно проходи на електроразпределителните дружества и Националната електрическа компания и това да даде възможност след спирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй в края на годината, да няма ново поскъпване на тока.