Европейският съюз е много близо до въвеждането на общ европейски патент.
Това стана ясно на приключилото в Брюксел заседание на Съвета на министрите на ЕС, посветено на конкурентоспособността, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

В заседанието участва министър Трайчо Трайков.

Очаква се единният европейски патент да бъде многократно по-евтин за компаниите, които искат да го прилагат в различни страни от общността. В момента регистрирането на европейски патент струва 30 хил. евро, докато при въвеждането на единен документ цената ще падне под 1000 евро.

Подобна мярка ще създаде нови конкурентни предимства за българските компании както на общия европейски, така и на световния пазар, коментира Трайчо Трайков.

Предстои ЕК да изготви оценка на въздействието от въвеждането на общ европейски патент.

Съветът на министрите на ЕС по конкурентоспособността подкрепи 50-те мерки, предложени от Европейската комисия в областта на  вътрешния пазар. Мерките засягат сфери като европейската стандартизация и свободното  движение на стоки, европейския патент, услугите, подобряването на финансовите пазари, насърчаването на трансграничното сътрудничество,  малките и средните предприятия, свободното  движение на хора и др.

В момента тези мерки са подложени на обществени консултации. Очаква се след февруари 2011 г. ЕК да подготви окончателна версия на нормативната уредба за вътрешния пазар.