Според вицепремиера Емел Етем България няма да успее да използва предвидените 11 млрд.евро от структурните еврофондове, ако всички у нас не се включат активно в този процес. Те подчерта, че 4 млрд. от тях са предназначени за общините и с този ресурс могат да се решат важни за населението проблеми.

„Това, което Европа очаква от нас е да кандидатстваме не с отделни проектчета, както досега беше - учейки се в предприсъединителния период, на година по едно проектче пишем за едно пътче от село X до село Y, а Европа от нас очаква да правим интегрирани проекти, в които да включим максимално повече компоненти от тези седем оперативни програми.", каза Емел Етем и допълни, че 231 общини в страната ни са тип - селски и те могат да се възползват от тези програми, за да да решават проблемите не само на самия производител, а в същото време да решават и чисто инфраструктурни проблеми.

"Така че имаме възможности. Проблема на страната ни е да изградим административен капацитет и в България да влязат максимално повече средства, за да можем да решим голяма част от проблемите си. Това е много сериозен ресурс - 22 млд. лв. почти за седем години и опасенията ни са, че няма да можем да ги използваме, ако всички много активно не се включим в този процес."

Министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем участва в обучителен семинар във Велико Търново, организиран от ДПС, за основните принципи на регионалните планове за развитие и възможностите, които предоставят европейските оперативни програми.