В разрез с всякакви законови норми елразпределителното дружество ЕВН България е преустановило присъединяването на малки фотоволтаични електроцентрали към мрежата си.

Това заяви зам.- председателят на българската фотоволтаична асоциация Владимир Аличков за Money.bg. По думите му малки инвеститори, които искат да се присъединят към мрежата на ЕВН с инсталирани мощности от 3-5-10 киловата, не могат да го направят вече няколко месеца.
Проблеми с другите два електроразпределителни оператора - ЧЕЗ и Енерго Про няма, каза още Аличков.

От свои източници Money.bg научи, че има издадена устна заповед в мрежата на ЕВН България да не се присъединяват нови ВЕИ централи и всеки, който я наруши е изправен пред уволнение.

Припомняме, централи с мощност до 5 мегавата не изискват лицензия и се присъединяват свободно към мрежите на ЕРП-тата, след като преминат съответните процедури за строителни разрешение и съответствие.

Също така, за по-големите централи с мощност от над 5 мегавата се изисква лиценз от ДКЕВР и те се присъединяват директно към електропреносната мрежа, която е с по-високо напрежение от тази на електроразпределителните дружества. Произведената от тях електроенергия се изкупува от НЕК, а от по-малките  - до 5 мегавата, ел.разпределителните дружества са задължени да я изкупуват според законовите норми.

Отправихме въпросите си към ЕВН, за да добавим и тяхната позиция. Ето и становището на ЕВН България, потвърждаващо написаното от нас и получено в редакцията от пресцентъра на електроразпределителното дружество:

В момента имаме неприключили процедури по присъединяване на ВЕИ централи към мрежата на ЕВН. Причината за това е че сме изпратили запитване до ДКЕВР за конкретни указания как да се действа за т.нар малки ВЕИ проекти, защото считаме, че има известна неяснота по този въпрос. Чакаме тези указания в най-скоро време и ще действаме изцяло спрямо тях.