Енергийната компания ЕVN ще прави собствена проверка на октомврийските сметки за ток, за да бъдат избегнати грешките от предишния месец, когато във фактурите на част от потребителите бяха надписани по-високи суми, предаде БНР.

Австрийската компания е мажоритарен собственик на енергодружествата в Пловдив и Стара Загора. Причина за проверката е, че октомври е първият отчетен месец без евтините 75 киловатчаса електроенергия.

От EVN посочиха, че след проблема със септемврийските сметки компанията ще постави акцент върху фактурите, като същевременно ще проверява и всяка жалба, постъпила от клиент. Вече са разгледани повечето от подадените за момента близо 5000 жалби, като в 190 случая е установено, че има разминаване между отчетеното и реалното потребление на абонатите.

От австрийската компания посочиха също, че през следващата година няма да бъде въведено годишното отчитане на потреблението, а ще се запази сегашният начин на засичане на електромерите и плащане. За да се избегне спирането на тока в някои райони на Южна България, компанията ще инвестира основно в мрежата и техническите съоръжения, приоритетно в най-нуждаещите се населени места.