Задълженията към Столична община ще могат да се проверяват през електронния ѝ портал. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която участва в дискусия, посветена на доклада на Световната банка "Правене на бизнес в Европейския съюз 2017 г. България, Унгария и Румъния".

Варна по-добра от София за бизнес

Варна по-добра от София за бизнес

Според доклад на Световната банка за бизнеса у нас, Унгария и Румъния

Докладът на Световната банка оценява регулаторната среда за бизнеса и нейното въздействие върху местни предприемачи в шест града - Бургас, Плевен, Пловдив, Русе, София и Варна, както от страна на бизнеса, така и от страна на гражданите.

Според доклада София е на 87-мо място по отношение на регистрацията на имущество. Относно това Фандъкова обясни, че се работи сериозно с Агенцията по кадастър и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за отварянето на допълнителни изнесени офиси в районните администрации с направление "Архитектура и градоустройство".

Фандъкова беше категорична, че докладът представя ценна информация. "Не можем да облекчаваме услугите без анализ", заяви тя и изтъкна, че развитието на електронните услуги  е най-сериозното решение.

Електронните услуги са с до 30% по-евтини от тези, при които плащаме на гише

Електронните услуги са с до 30% по-евтини от тези, при които плащаме на гише

Регионалното министерство е изготвило електронна кадастрална карта

Столична община има 50 електронни услуги. Между тези услуги влиза и плащането на данък по интернет.  Така за миналата 2016 г. Столична община е събрала над 4,5 млн. лв. от плащането на данъци през интернет. А само за първите шест месеца на тази година тази сума възлиза на над 3,6 млн. лв. Според кмета Фандъкова е нормално големите градове да имат по-бавни услуги, тъй като имат и по-голям обем дейности. Столичният кмет увери, че държавата и общините работят в партньорство за подобряване на административните услуги в страната.