Ректорът на ВТУ „Тодор Каблешков" професор Петър Колев показа на столичния кмет Йорданка Фандъкова реновираното южно крило на сградата на транспортния университет.

Проф. Колев посочи, че ремонтът е продължил около месец и за него университетът е дал едва 4 хил. лв. Останалата част от парите за реновирането на стаите са дадени от наематели, които не са успели да погасят навреме задълженията си към ръководството на университета.

Ректорът на ВТУ „Тодор Каблешков" се похвали и със скъпа апаратура, закупена със средства по проект от Фонд „Научни изследвания". Става въпрос за твърдомер, който измерва различни механични характеристики и е на стойност 47 хил. лв.

Минути по-рано столичният кмет и ректорът на университета поднесоха венци и цветя пред паметника на Тодор Каблешков в двора на ВУЗ-а, а церемонията по случай 160-тата годишнина от рождението на революционера беше съпроводена от тържествена заря.

Министърът на транспорта не успя да присъства на церемонията по връчването на дипломите на бакалаврите, завършили транспортния университет тази година.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави студентите за завършената степен и посочи, че един от най-важните фактори за развитието на столицата е наличието на най-добрите университети в София.
Тя допълни, че този фактор се поставя на едно от първите места от чуждестранните инвеститори заедно с развитието на инфраструктурата. Фандъкова изтъкна, че заради това София продължава да бъде най-добрият град за бизнес в България и продължава да се развива въпреки тежките условия на криза.

„Разчитаме на вас да допринесете за развитието на една от най-тежките системи в София, а именно тази на столичния транспорт", посочи кметът на София. Тя каза още, че амбиция на СО е да модернизира транспорта и допълни, че очаква от бакалаврите, като випускници на един от най-добрите университети, да работят като инженери и експерти.

Фандъкова покани завършилите ВТУ да работят в Метрополитена, електро и автотранспорта и им пожела бързо да се изкачват към ръководни позиции. „Имаме нужда от млада, креативна мисъл, за да развием по-бързо транспорта и да бъдем полезни на гражданите", призна Йорданка Фандъкова.

От трибуната на транспортния университет тя поздрави студентите и преподавателите за външните средства, с които обновяват сградата и апаратурата. Тя изтъкна като особено важно това, че освен образованието, в университета се развива паралелно и научна дейност. Йорданка Фандъкова връчи дипломата на отличниците от випуска и дори предложи работа в Столична община на някои от тях.

Зам.-министър Камен Кичев също поздрави бакалаврите и сподели пред тях, че близо 20 години работи в сферата на транспорта, като се похвали, че дори за миг не съжалява, че е избрал тази професия.
Човек е жив, когато е на път", допълни Кичев, но се оплака, че напоследък е много зает и няма възможност да пътува толкова често, колкото би му се искало. „Лесното свърши, истинското започва", успокои Кичев бакалаврите.

Той каза още, че транспортният министър Александър Цветков не е успял да пристигне за церемонията по дипломирането, тъй като преговарял със синдикати в централата на КНСБ във връзка с модернизацията на БДЖ.

Но за сметка на това, тържеството уважи шефът на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев въпреки тежките преговори в КНСБ.