Българската петролна и газова асоциация изразява своята загриженост за изсветляването на пазара на горива в България. Във връзка с изслушването на членовете на Асоциацията в Народното събрание миналата седмица и последвалите коментира от организацията разпращат отворено писмо, в което се противопоставят на нападките на варненския бизнесмен Веселин Марешки.

БПГА отказва да влиза в уличния стил и жаргон на г-н Марешки, се посочват в позицията. "Твърдо заявяваме, че "феноменът" Марешки е проблем на държавата, а не на петролната и газова асоциация", продължава текстът.

От Асоциацията задават и три въпроса:

  1. Колко са данъците, заплатени на държавната хазна от бизнеса на г-н Марешки с горива през последната година?
  2. Категорично настояваме държавата да отговори пред българското общество - защитила ли е своя интерес и кои са държавните органи, извършили проверка и излезли с окончателни актове за дейността на г-н Марешки в бизнеса с горива?
  3. Каним цитираните от него доставчици, а именно "Лукойл", "Полисан" и "Сакса" да предложат на членовете на БПГА същите условия като на г-н Марешки, за да преценим възможността да се продават горивата на същите цени като тези на г-н Марешки.

Смятаме, че държавата дължи отговори не само на представителите на петролния бранш, но и на всички български данъкоплатци, а заявилият се като борец срещу статуквото Веселин Марешки - на неговите избиратели, а и на цялата общественост, посочват от Асоциацията.

Малко по-късно на редакционната поща на News.bg се получи и позицията на "Лукойл - България" ЕООД, в която се заявява, че компанията няма и никога не е имала сключени преки договори за доставка на горива с фирми на Веселин Марешки.

Посочва се още, че и самият Веселин Марешки е отказал да влезе в преки договорни отношения с "Лукойл - България", въпреки че такива са му били предложени и за което от компанията разполагат с писмени доказателства.

В текста, разпространен от пресцентъра на "Лукойл" се казва и че ако в бензиностанции на Веселин Марешки се продават някакви количества горива, произведени в "Лукойл-Нефтохим Бургас", то те не са закупени от "Лукойл-България", а чрез други, неизвестни за нас посредници.