Откриването на фериботната връзка Варна - Кавказ ще закъснее. Това съобщи председателят на Групата за сътрудничество с България в Съвета на Федерацията на Федералното събрание Виктор Глухик, който е на посещение у нас.

Фериботът ще тръне най-рано през март следващата година, съобщи БНР.

Пускът на фериботната връзка трябваше да стане през октомври. Поради неизяснени въпроси между двете правителства обаче това не се случи, съобщи Глухик.

"Препятствията не са толкова големи, но порт Кавказ е плитководен и това обуславя необходимостта тази линия да се обслужва от нови фериботи, защото тези, с които разполага България, не могат да влязат в пристанището.
Тече договаряне между двете държави и по въпроси като застраховката на всички товари и съвместната експлоатация на вагоните", посочи Глухик.

Фериботът ще улесни търговските връзки между двете държави и ще превозва и туристи. Така ще бъде спестено пресичането на три граници, всяка от които допълнително обмитява българските стоки, които пътуват към руския пазар.

По отношение на съвместните енергийни проекти, Грухик обяви намерението през май в Бургас да бъде организирана среща с кметове, областни управители и населението на районите, откъдето ще минават бъдещите проекти, за да бъде разяснена тяхната цел и начина на реализирането им.

Грухик съобщи и за мащабното представяне, което се подготвя през 2009 г. по повод Годината на България в Русия. Такова, по неговите думи, не се е случвало от 30 години.