Млекопроизводители подновиха протестите си пред Министерството на земеделието и храните. Около 70 животновъди са се събрали пред сградата, за да изразят недоволството си .

Докато млекопроизводители протестират, министър Валери Цветанов заедно с част от екипа си разпуска на чаша кафе в откритото кафене пред хотел „Рила".

Основните причини за недоволството на млекопроизводителите са, че от МЗХ са забавили и не са платили субсидиите за глава животно на обща стойност 110 млн. лв. Възникнали са и редица проблеми с агроекологичните мерки за 2008 г., заради неинформираност и некомпетентност на служители на Разплащателната агенция.

Не са платени субсидии за мляко и обработваема земя, мери и пасища, и субсидия по агроекология.

Като цяло се работи на парче и постоянно ни лъжат", категоричен е Танчо Колев, член на УС на новоучредения Браншови съюз на млеко и месопроизводителите в България.

Когато министър Цветанов излиза по медиите и съобщава големите цифри, се създава впечатлението, че животновъдите са получили много средства. На практика обаче не е така, допълни той.

Според него освен всички тези проблеми фермерите ежедневно трябва да се борят и с мандрите, които постоянно смъкват изкупните цени на млякото и седмици наред бавят плащанията на млекопроизводителите.

Крайно време е държавата да се намеси при справянето с този проблем, за да има от една страна защитена цена на млякото и от друга - гаранция за качествени млечни продукти, категоричен е Колев.