Млекопроизводителите отново ще протестират. Те настояват да получат обещаните от правителството 60 млн. лв, съобщи БНР.

Припомняме, след разговори в Брюксел страната ни получи принципно съгласие да се отпуснат средства на фермерите. Беше договорено да се дадат до 10 хил. евро на стопанствата от първа и втора категория, които са покрили евростандартите за производство на мляко.

Фермерите обаче не одобряват начините на отпускане на тази помощ, защото тя няма да стигне до дребните стопани.

Фермерите от Стара Загора предлагат обединение на всички браншови съюзи от селскостопанския сектор в една Асоциация на земеделските производители в България.

Старозагорските млекопроизводители ще излязат на поредния си протест на пътя за магистрала „Тракия" от 12 до 14 часа. Те са получили обещание да бъдат подкрепени от Съюза на ветеринарните лекари, на птицевъдите, рибарите, зеленчуко и зърнопроизводителите.

Фермерите от русенския район днес няма да блокират пътища, а ще протестират пред сградата на областната администрация. От 11 часа те се събират на митинг в центъра на Русе, за да представят своите искания.

Млекопроизводителите от района на Кърджали възобновяват протестите си заради неизпълнените към тях ангажименти от страна на министерството на земеделието. Днес по обед те ще блокират възлово кръстовище, от където преминава основния път за пет общини.

Около 1000 млекопроизводителите от Пловдивско са заявили готовността си да се включат в днешния национален протест, който в региона ще има два центъра. От 13 до 14 часа с техника и животни млекопроизводителите ще блокират пътя Тополово-Кърджали и разклона между селата Долна махала и Бегово. Птицевъди, пчелари, зърно и зеленчукопроизводители ще подкрепят протеста.  

Стопаните настояват министерството да изпълни споразумението, подписано с производителите преди повече от месец. Фермерите твърдят, че до момента не са получили никакви пари, освен субсидията за мляко за март и средствата за кравеферми от първа категория.