За две седмици млекопроизводителите прекратяват стачните действия. Това е резултатът от постигнатите договорености н днешната среща в МС между председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Димитър Зоров и премиера Сергей Станишев.

Зоров определи срещата като ползотворна и каза, че почти всички искания на бранша са удовлетворени.

Той конкретизира, че е поисканото решение за изплащане на сумата около 60-70 милона лева за млякото, като това да стане чрез целогодишна субсидия по 20 стотинки за литър мляко - краве и козе и по 25 стотинки за литър овче и биволско мляко.

Субсидията стартира от 1 януари и премиерът е изразил уверения, че ще бъдат намерени средства от държавния бюджет, разбира се, след „зелена светлина" от Европейската комисия за месеците след март до края на годината.

За целта нотификацията пред европейските органи ще бъде направена до края на тази седмица.

По искането фермерите за изхранването на животните Зоров каза, че ще се иска разрешение за разширяване на нотификацията и ще бъдат стопанствата. Едно от важните искания на млекопроизводителите е за отпадането или поне за изравняването на прага за максимално допустимата инвестиция за развитие по Програмата за развитие на селските райони при земеделските стопанства с определената за преработвателната промишленост, което е 4 милиона евро.

Така ще бъде насочен ресурс, за да стане млякото в България до 2009 година отговарящо на изискванията на ЕС, каза Димитър Зоров. По негово мнение до кризисната ситуация в бранша заради се стига заради безхаберието на земеделския министър.

Постигнатите днес решение на проблемите на млекопроизводителите, според Заров, биха могли да бъдат постигнати още миналата година, тъй като исканията на бранша са отправени още 4 юни 2007 година.

Шефът на Асоциацията на млекопроизводителите е убеден, че ЕК ще се отнесе с разбиране и че няма да последват санкции.

„Ние искаме само разрешение от ЕК за национални доплащания, както е в съседна Румъния, и не тръгваме към нарушаване на европейските правила и номи. Тръгваме по законовия ред с искане за увеличаване на помощта, поясни Зоров.

Той добави, че онзи ден е имал среща си с Жозеф Дол, който е бивш фермер, и е изразил уверение, че ще положи всички усилия да подкрепи българските млекопроизводители. Тогава той е казал още, че не трябва да се оставя с впечатление, че ЕС е репресивна структура.