Ако Русе представи проекти, има голям шанс да получи за транспортната си инфраструктура около 50 милиона евро.

Средствата ще бъдат отпуснати от оперативната програма за регионално развитие и са част от отделените общо 300 милиона за шестте големи града на България.  

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, съобщи rusenews.eu. Заедно с кмета на Русе Божидар Йотов той направи първа копка на нов инвестиционен проект - Логистичен парк в града.

Той се изгражда в новата индустриална зона на града в местността Слатина върху терен от 53 хиляди 676 квадратни метра. Комплексът включва висококачествени модерни складове, обслужващи офиси и надземни паркинги. Планираната инвестиция ще достигне 12 милиона и 600 хиляди евро.

Плевнелиев съобщи още, че мостът край Бяла и подходите към него ще бъдат напълно завършени и отворени за движение през октомври следващата година. Той допълни, че правителството заедно с местните власти и депутатите обмисля варианти да бъде отпушен трафикът Русе - Бяла - Велико Търново и Русе-Шумен.

По думите на министъра правителството работи да се намалят таксите за преминаването на Дунав мост. Според него резултатът може да се очаква в най-скоро време.

Плевнелиев изтъкна, че мостът трябва да бъде рехабилитиран, но е невъзможно това да стане в близките две години.

Ремонтът му ще бъде извършен когато България стане Шенгенска държава, обясни той.