Френска компания проучва България за преконструирането на пътнически в товарни самолети за карго услуги. Това става ясно от срещата на главния секретар на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Росица Апостолова с бизнес делегация от Департамента Вал д"Oаз (CEEVO).

Фирмата Trade Company Finances избира между страни от Югоизточна Европа, сред които и България. Директорът на компанията Йосеф Херайеф обясни, че в момента единствено в САЩ се преконструира пътнически в карго самолети. Планува се конвертирането да започне да се извършва и в Европа. Френската компания търси подходящи местни партньори в Югоизточна Европа, включително и в България. Първоначалният лан е да бъдат наети 150 инженери и техници за стартиране на проекта с цел конвертиране на около 15 самолета годишно.

Португалска фирма търси българско месо

Португалска фирма търси българско месо

Фирмата е един от най-големите доставчици в Португалия

След стъпването на няколко чужди компании за ремонт на самолети и части, България вече работи в областта на авиоиндустрията, обясни Апостолова.

Френската делегация се срещна и с ръководството на Техническия университет в София. Ректорът проф. Георги Михов представи възможностите за обучение на студенти в авиоиндустрията.

Генералният директор на Комитета по икономическо развитие на Департамента Вал д"Oаз Жан-Франсоа Бенон изтъкна, че в района на департамента работят над 44 000 фирми, от които 1200 чуждестранни.

Основните представени сектори са авиоиндустрията, информационни технологии, козметика и парфюмерия, биотехнологии, сигурност и др. Бенон изтъкна, че на територията на Вал д"Oаз са разположени 11 университета, в които се обучават над 35 000 студенти и 22 научни центъра.

Друга френска компания търси партньорство в областта на киното и звукозаписа. Фирмата Elokami работи с Юнивърсъл мюзик и й предстои да се запознае с възможностите на "Ню Бояна" за снимането на филми в България.

Компания Copac, отново от Франция, е сред най-големите производители на метални конструкции. "Търсим индустриални партньори за производството на различни елементи в България", каза оперативният директор Оливие Демесенс. Copac оперира още в Китай, Индия и Тунис.