Икономистът проф. Гарабед Минасян определи предложените антикризисни мерки на правителството като форма на изнасилване. Правителството се мята от единия ъгъл в другия ъгъл на ринга и се защитава от боксовите удари. Това правителство ми става симпатично и успява да се справя, да се вмести в необходимост, изрази възхищението си Минасян от мерките на властта пред БНТ.

По думите му проблемът не е в това колко се харчи, а в печеленето на парите. Проблемът е и това в какво се харчат парите.

Според него капиталовите разходи са една голяма болка за държавата и имаме нужда от осъвременяване на публичните услуги. На капиталовите разходи се гледа като някакъв резерв, от който може да се харчи, посочи Минасян.

Хлябът без ДДС, 467 лв. минимална пенсия и по-евтини горива

Хлябът без ДДС, 467 лв. минимална пенсия и по-евтини горива

Щедрото раздаване на ресурс нямало да доведе до скок на инфлацията, уверява Петков

Той посочи, че ДДС-то е първото нещо, което боде очите на протестиращите и първото нещо, за което се хващат. Дума не станало обаче за намаляване на плоския данък. Плоският данък съществено може да се промени, смята Гарабед Минасян. Това, което е най-големият дефект на плоския данък е, че натоварва хората с ниски доходи, а не на хората с високи доходи.

Вината на правителството е, че се увлече в началото на мандата си с популистки мерки за подпомагане на всички, разкритикува Минасян.

Той посочи, че правителството няма кой знае какви възможности, защото ако някъде отпусне, трябва да затегне колана на друго място. Понятие свръхпечалба в пазарната икономика не съществува. В пазарната икономика всеки си гледа работата и върши работата така, че да съумее да реализира собствената си продукция, каза още Минасян.