ДКЕВР ще се самосезира за това, че „Топлофикация - София" не плаща лихви на абонатите си за надвзети суми, потвърди шефът на комисията Ангел Семерджиев.

Според неговите очаквания нормативната промяна ще е факт и към момента на изравнителните сметки ще бъде в сила.

За цената на газа за второто тримесечие на тази година Семерджиев е категоричен, че има основания за поскъпване, като увеличението ще е малко - с около 4.47%.

Ще продължаваме да търсим възможности за още по-малко увеличение, обеща той.

Според него при това положение не бива да се пипа цената на топлинната енергия.

Най-вероятно няма да я пипаме, каза той. „Ако тенденцията на поскъпване на горивата на международния пазар продължи, няма как да не се отрази на цената на газа у нас. ДКЕВР обаче има възможности за омекотяване на всякакви ценови удари," подчерта Семерджиев.

Стремежът ще бъде към омекотяване на ценовите удари, независимо от конюнктурата на международния пазар. Имаме такива механизми, подчерта той.

По повод предложението на „Топлофикация - София" да се въведат равни плащания на 12 месеца Семерджиев каза, че тази схема има предимства, но трябва да се даде възможност на потребителя да избере.

Той подчерта още, че трябва да се увеличи събираемостта, защото ниската събираемост води до увеличаване на цените за коректните потребители.