Силно намалените доставки на газ удариха сериозно промишлеността в Бургас след като в последните дни заради отрязаните доставки по трасето Русия-Украйна се подават съвсем ограничени количества към предприятията в региона.

Те започват да трупат ежедневни загуби.

Представители на частния бизнес в Бургас съобщиха за news.bg, че сумарно на ден трупаните активи възлизат на 700 хил. лв.

Загубите се получават заради невъзможността на фирмите да работят в нормален цикъл и да обезпечават производствените си мощности. Това води до понижаване на продукцията и значително забавяне на работния цикъл.

Не е изключено, ако газовата криза продължи следващата седмица, да се прибегне и до оптимизиране на персонала, съобщиха още браншовици.

В Бургас има няколко предприятия, които работят с природен газ и още десетки по-малки цехове и работилници.

Най-големите консуматори са Захарният завод „Победа", дървопреработвателното предприятие „Кроношпан", рибната фабрика „Атлантик", четири шивашки малки фабрики, както и вагоностроителният завод.

Много са и по-малките потребители и икономически субекти, които ползват газ.

Не е изключено кризата да се задълбочи и ежедневните загуби да се увеличат при нерешаване на газовия проблем.

Днес пък част от бургазлии споделиха в специална анкета, че ако парното не бъде пуснато до утре, през уикенда повечето от тях ще потеглят за селата около града.

Там повечето бургазлии имат роднини, но същественото в случая е, че къщите се отопляват с дърва. Така хората ще могат да си вземат душ и два дена няма да мърдат заради липсата на парно отопление.

Все пак уверенията са, че „Топлофикация Бургас" ще успее днес до 18-19 часа да пусне топлото по ледените тръби в апартаментите на хората, както и по детски градини, училища и обществени сгради.