В отговор на настояването на България да се сключи нов договор за доставка с "Газпром", представителят на компанията, участващ в енергийната конференция, Станислав Циганков каза, че има действащ договор в момента, но ако се налага, ще се водят преговори за нов.

"Ако българските колеги смятат, че трябва нова договореност, сме готови да преговаряме, но юридическата основа в Европа от 40 години насам е такава, че не подлежи на съмнение", посочи Циганков, цитиран от БНР.

„Ние изхождаме от убеждението, че има действащ договор и ако една от страните е нарушила неговите параметри, ще преговаря. В края на краищата, има и арбитраж", подчерта още той.

Циганков отбеляза, че след като действащия договор изтече, руската страна е готова да доставя директно природен газ за крайните потребители.

Сергей Станишев:
Газовата криза, която преживяхме през януари, трябва да се използва като поука и да даде тласък за новите проекти, които от години се обсъждат.

Още...

Запитан дали в рамките на посещението на премиера Станишев в Москва след няколко дни ще бъде подписан договорът за "Южен поток", представителят на "Газпром" каза, че от руска страна всичко е готово.

На въпрос дали българските страни ще станат руска собственост Циганков отговори: "Икономическите параметри трябва да са оптимални и проучването, което ще се направи, ще даде отговор на всички въпроси. Сега само можем да предполагаме".

Много от информацията в последните дни, публикувана в пресата по отношение на  "Южен поток", Циганков определи като спекулация.

По-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров се спря на поуките от газовата криза - че не трябва да разчитаме на един доставчик, че е много важно да имаме собствен добив, че не бива да се разчита само на едно трасе, както е с Украйна, че трябва да имаме връзки със съседите, както и да имаме стратегически резерви или хранилища.