"Газпром" е предложила на България да се използва част от система за пренос на газ на страната, за доставки на газ по проекта "Южен поток". Но София е категорично против този вариант, според ежедневника РБК.

Руският монополист иска да използва българския газопровод към Гърция. Според експерти, като се възползват от съществуващите тръбопроводи, от "Газпром" може да спестят значителни суми за изграждането нови тръбопровода към южната ни съседка.

Газопроводът "Южен поток" е съвместен проект на "Газпром" и италианската компания Eni и предвижда да минава под Черно море, директно свързвайки Русия с България, припомня Money.bg.

През българската територия трябва да преминава северният клон тръбопровода към Сърбия, Унгария и Австрия.

От РБК цитират заместник-министъра на икономиката и енергетиката Кюмюрджиев, според когото българското правителство е категорично против предложението за руския газ да се използва преносната система на страната.

По време на енергийна конференция в София, насрочена за 24-25 април, между Русия и България трябва да бъде подписано междуправителствено споразумение.

От Газпром заявяват, че Гърция не консумира толкова много газ, и изграждането на нова тръба няма да е печелившо, но формален отказ за ползване на съществуващата система в България все още не е получен.

Според руски анализатори поведението на България в тази ситуация може да се определи като опит да си "повиши цената", с помощта на ограничаване на област за маневри на "Газпром" след подписването на споразумения с Унгария и Сърбия.