ГЕРБ принципно подкрепя проекта за строеж на новата ядрена електроцентрала - АЕЦ "Белене".
Това заяви мажоритарно избраният депутат на ГЕРБ от Плевен Цецка Цачева.

Тя увери, че за тази кауза ще работи и депутатът в Европейския парламент Владимир Уручев.

Цачева обаче подчерта, че според ГЕРБ има различно веждане за начина, по който трябва да бъде изградена централата от съществуващия в момента проект.

"Става въпрос дали държавата трябва да поеме гаранции към руски банки, които ще финансират проекта - нашата теза е, че макар и с национално значение, държавата не може да поеме гаранции на търговски дружества, защото задачата на държавата не е да извършва стопанска дейност, аргументира се Цачева.

Очакванията на нашите съграждани по отношение на този проект са високи, защото той би решил голяма част от икономическите проблеми на Плевен дори и в демографско отношение, каза още Цачева.

По думите й ГЕРБ ще работи за Белене и след като членовете на правителството се запознаят с конкретните договори за проекта ще се продължи работата, като се изгражда с частни капитали, а не с държавни гаранции.

Стоим твърдо зад проекта АЕЦ-Белене, защото консумацията на енергия ще се увеличава оттук нататък в европейски мащаб, допълни по темата Станислав Петков - следващото име, след избраните до момента депутати от пропорционалната листа на ГЕРБ-Плевен.

И дори да се предприемат мерки за енергийната ефективност, след 2020 г., ако България не въведе нови мощности, от износител ще се превърне във вносител на енергия, затова "Белене" задължително трябва да се случи, бе категоричен той.

"Всякакви спекулации, че ще пречим за реализацията на проекта не са верни, но искаме това да бъде частен проект, а не държавата да се обвързва, посочи Петков.

Ако българската държава застане с банкова гаранция зад проекта, моментално кредитният рейтинг на България ще падне, което ще оскъпи кредитния ресурс като цяло, допълни още Петков.