Германската RWE е спечелила конкурса за стратегически инвеститор с дял от 49% в АЕЦ „Белене".

Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на пресконференция.

Другите 51% се полагат на Националната електрическа компания.

В конкурса за участие на стратегически инвеститор освен RWE е участвала и компанията Electrabel като тези две фирми са сред водещите в енергийния бранш в Европа и имат общ оборот над 110 милиарда евро, посочи Димитров. Белгийската "Electrabel" също може да участва в проекта, ако бъде поканена от RWE.

На базата на заложените критерии за избор RWE събират 45 точки, а Electrabel - 36 точки.

Предложената премия от германската фирма е в размер 550 милиона евро, като собственият капитал, с който ще се участва в проекта АЕЦ „Белене" е в размер на 1.275 милиарда евро.

RWE е декларирала, че предпочита договори за продажба на електрическа енергия в рамките на една година, коментира още Димитров.

До края на октомври тази година трябва да се подпише акционерно споразумение с RWE. Трябва да се формира и акционерна компания АЕЦ „Белене", очаква се това да стане през ноември.

От април следващата година се очаква да стартира финансирането на проекта АЕЦ „Белене", каза още министърът.

Официалният старт на проекта беше поставен на 3 септември от министър-председателя Сергей Станишев.

В момента в бързи срокове се извършват демонтаж и разрушаване на старото оборудване и постройки на площадката на АЕЦ „Белене".

Главен изпълнител на проекта е „Атомстройекспорт", а основни подизпълнителни - френската компания „Арева" и германската "Сименс".

Проектът получи одобрението на Европейската комисия, която го определи като възможно най-добрия от гледна точка на безопасността.