Въвеждат се санкции за мобилните оператори, които не са въвели посочените в няколко европейски регламента по-ниски цени на регулирани роуминг повиквания.

С тях ценовият таван се понижава по график до юли 2011 г. до 0,35 EUR за изходящи повиквания, 0,11 евро - за входящи, a от 1 юли т. г. цената на дребно на SMS-те не трябва да надхвърля 0,11 евро без ДДС.

Това става задължетилно условие, след като Министерският съвет одобри днес проект на закон за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения.

Санкциите, предвидени в еврорегламентите и в правителствения законопроект, с който те се въвеждат в законодателството ни, са от 10 000 лв. до 2 млн. лв., в зависимост от констатираното нарушение.

Друго допълнение в закона предвижда предприятията, които предоставят обществени телефонни услуги и имат годишни брутни приходи под 100 000 лв., да се освободят от заплащане на вноски във Фонда за компенсиране на универсална услуга.

Предлага се също намаляване от девет на пет на членовете на Комисията за регулиране на съобщенията. Направената в обратния смисъл промяна в средата на 2009 г. е извършена без финансова обосновка и мотиви.

Европейската практика доказва, че настоящият модел (петима членове) е в пълно съответствие с голяма част от другите държави-членки на ЕС. Изключения се правят, когато пазарът е по-голям от българския и регулаторът покрива и медийния сектор.

Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения правителството цели да бъде насърчена конкуренцията на този пазар на услуги. Проектът е изготвен съобразно финансовата и икономическата криза в страната.