Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби със 119 845 лв. "Фешън Дейс Шопинг" ЕООД за заблуждаваща реклама. От комисията уточняват, че санкцията представлява 0,5 % от оборота на предприятието за предходната финансова година.

Санкцията е във връзка с обявена на сайта на дружеството fashiondays.bg великденска промоция под надслов "Специално за Великден! 25 % отстъпка за всички продукти. Промокод: EASTER25SPECIAL. Промокодът е валиден за ограничен период при поръчки над 130 лева".

КЗК е установила, че онлайн магазинът fashiondays.bg предлага намаление от 25 % на всички продукти на сайта след въвеждане на кода за отстъпка. Промоцията била валидна за периода 25-30 април 2016 година.

Освен това било обявено, че промокодът е валиден за поръчки, които надвишават 180 лева за първия ден на промоцията и 130 лева за останалите дни.

При проучването Комисията за защита на конкуренцията е събрала доказателства, че цените на конкретни продукти от началото на промоцията за значително завишени в сравнение с периода преди кампанията. Целта била да могат да се обявят по-големи намаления за Великден.

От КЗК подчертават, че по този начин потребителят може да бъде заблуден, придобивайки невярна представа, че редуцираната с посоченото намаление цена, на която може да бъде придобита стока в тази промоция, е много по-изгодна спрямо цената, на която може да бъде закупена от същия сайт извън кампанията.

КЗК също установила, че дори след приспадане на отстъпката от 25 % цените на стоките в промоция са по-високи, отколкото преди промоцията.