Транспортният министър Александър Цветков, председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров и изпълнителният директор на Асоциацията на автомобили втора употреба Цветелина Цанева. подписаха тристранен меморандум.

С този документ потребителите могат да се чувстват защитени, когато купуват автомобили втора употреба, коментира Цветков.

Той обясни, че в рамките на асоциацията всички автокъщи ще предлагат автомобили, които са с минимум 3-месечна гаранция за качество и произход.

Тези автомобили ще бъдат маркирани със специален стикер и когато купувачът влезе в автоборса, лесно ще може да се ориентира. Хората имат право да купуват сигурни автомобили, така че да бъдат спокойни, коментира Цветков.

По думите му това е един добър ход не само в интерес на потребителите, но и в интерес на вносителите на автомобили втора ръка, тъй като се увеличава доверието към тях.

Министърът обясни, че става дума за минимум 3-месечна гаранция за техническото състояние на автомобила

Ако има проблем, съответната автокъща трябва да изпълни ремонта и да поеме всички разноски по него, подчерта още Цветков.

По думите му максимален срок за гаранцията не е определен и може да варира в зависимост от техническите параметри на автомобила

Асоциацията, като институция, има право да налага глоби в случай, че споразумението не бъде спазено и съгласно вътрешния етичен кодекс на съответната автокъща може да бъде наложена глоба в размер на 5 000 лева.

Министерството на транспорта, като инициатор на този меморандум, ще упражнява допълнителен контрол за спазването му, заяви транспортния министър.

Той показа мостра и залепи първия стикер на един от купувачите на автомобил.