Няма фактори, които да налагат, оправдават или обосновават поскъпването на хляба 15-20 % от първите дни на януари и покачването на цените на олиото на 4,50-5 лева.
Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов след заседание с браншовите организации по проблема.

Найденов представи и зърнения баланс на страната, според който имаме достатъчно налични количества, дори в момента разполагаме с излишък от 0,5 млн тона и дори можем да изнасяме.
Найденов е категоричен, че не бива да се създава психоза и паника. „Хляб има достатъчно, няма фактори, които да налагат лавинообразно поскъпване".

Обяснението за вдигането на цените според Найденов е в оказван натиск върху производителите от страна на търговските вериги.
Браншовиците казват, поясни Найденов, че бедният български производител в момента спонсорира богатите търговски вериги, които не са български.

По този въпрос министерството ще организира среща с производители и търговци, съобщи Найденов. Според министъра Комисията за защита на конкуренцията би могла да се самосезира за ситуацията. Вече има съдебни решения и осъдени за картелиране на пазара, за олиото например имаше такъв прецедент, отбеляза Найденов.