Най-големият производител на гуми в света „Goodyear Tire & Rubber Company" отчете рекордни продажби от $ 5,1 милиарда за второто тримесечие и 10 млрд. дол. за полугодието на 2006 г. Резултатите представляват увеличение от близо 3% в сравнение със същия период на миналата година.

Увеличението на продажбите отразява подобрението в ценообразуването и продуктовия микс като резултат от търсенето на пазара на гуми от марките на компанията, както и благоприятен обменен курс на валутите.

Нетният приход за второто тримесечие е 2 млн. дол., докато чистата печалба за полугодието възлиза на 76 млн. дол. По-ниските финансови резултати се дължат на първо място на затварянето на предприятия в рамките на концерна.

Второто тримесечие на 2006 беше също засегнато от високите цени на суровините в размер на $ 210 милиона, увеличение от 16% всравнение със същия период на 2005 година, както и слабото търсене на автомобилни гуми, особено в Северна Америка.

Количеството произведени автомобилни гуми през второто тримесечие на 2006 година е 54 милиона, а за първите шест месеца от годината възлиза на 108 млн. бройки. По-слабите слабите данни тук отразяват слабото търсене на пазара на автомобилни гуми в Северна Америка.

"Нашата стратегия да съсредоточим вниманието си в продукти с висока добавена стойност и ключови пазарни сегменти даде положителен резултат като увеличение на пазарния дял на нашите марки Goodyear и Dunlop през това тримесечие", заяви Робърт Дж. Кийгън, Председател на борда на директорите и Главен изпълнителен директор на Goodyear.

Goodyear е най-голямата компания - производител на гуми в света. Фирмата произвежда гуми, технически каучукови изделия и химикали в повече от 100 предприятия в 29 страни в целия свят. Goodyear има близо 80 000 служители по цял свят.