От дружеството EVN започнаха почасово изключване на тока в минно-добивното предприятие "Горубсо - Мадан". Причина за това станаха натрупани дългове на предприятието, съобщи БНР.

Миньорите не са съгласни с изключването на електроенергията, тъй като няма да могат да изпълняват нормите си и отново са обречени на безпаричие.

Според тях, постигнатото споразумение от края на миналата седмица между тях и работодателя Валентин Захариев е нарушено.

По-късно днес обаче от ЕВН България Електроснабдяване АД решиха да преустановят въведената по-рано ограничителна схема на електрозахранване на „Горубсо-Мадан" АД след като минното дружество е изплатило натрупаните задължения за електроенергия.

Нормалното електрозахранване на Горубсо-Мадан АД е възстановено от 17:00 ч.

От ЕВН припомниха, че считано от 14:00 ч., дружеството е било принудено да пристъпи към ограничаване на електрозахранването към Горубсо-Мадан АД по схема 3 часа с изключено електрозахранване и 2 часа с включено, поради натрупаните непогасени задължения.

За въвеждане на тази схема от дружеството коментират, че са уведомили както „Горубсо-Мадан", така и местните и централни власти, включително Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

От ЕВН уверяват, че пристъпват към ограничаване на електрозахранването в краен случай и с цел спазване на принципната позиция за равнопоставено третиране на всички клиенти на дружеството.