България трябва да се присъедини възможно най-бързо към Кодекса за поведение в областта на доставките за отбрана на Европейския съюз, заяви пред журналисти министърът на отбраната Веселин Близнаков, съобщава БНР. Той е в Брюксел за участие в среща на министрите на отбраната на страните от Европейския съюз, които заседават на започналия днес тук Съвет на общи въпроси и външни отношения на Европейския съюз.

Към Кодекса за поведение в областта на доставките за отбрана, който регламентира дейността на европейските компании в отбранителната промишленост и на практика отваря националните отбранителни пазари, са се присъединили практически всички страни в Европейския съюз. След като днес Унгария и Румъния са дали уверения, че ще приемат кодекса, извън него ще останат само две страни от Европейския съюз - България и Испания.

Това означава, че българските компании в отбранителната промишленост няма да могат да участват нормално в търгове по проекти на Европейската агенция за отбрана. А всяка година по линия на Европейската агенция за отбрана започва изпълнението на средно по 20 нови проекта, възлизащи на няколко десетки милиона евро.

"Според мен присъединяването на България към Кодекса за поведение в областта на доставките за отбрана няма алтернатива. По линия на министерството на отбраната ще водим разговори с Асоциацията на българската отбранителна индустрия, за да разясним ползите от това България да приеме кодекса. Ако това не стане по-бързо, българските компании в отбранителната област ще губят темпо", изтъкна министър Близнаков.

Министър Близнаков заяви също, че през следващия месец в Афганистан ще бъдат изпратени две български роти. Едната ще действа в афганистанската столица Кабул, а другата - на летището в град Кандахар. Според министъра единственият проблем около изпращането на двете роти е свързан с част от техническото им осигуряване, но това ще бъде решено.